neděle 25. ledna 2009

FilmClub : AUSTRÁLIE



eeeh ... rozporuplné ... ?

Opravdu bych se chtěl stát režisérem, který vytváři snímky na takové úrobvni, aby jednu polovinu světa okouzlili a druhou znechutili. Zpravidla je nemožné aby byla třetí skupina nacházející se mezi těmito dvěma.
Baz Luhrman - klasik extra třídy (mě osobně nadchnul filmem Moulin Rouge) musí mít ale vždycky něco spešl, a tak natočil megafilm jak řemen akorát stvořený pro sobotní vysílání televize Nova.

V úvodu jsem psal o dvou (defakto o třech) skupinách. Já patřím do té třetí. Film je totiž vpodstatě rozdělen do dvou hlavních os příběhu, z nichž první bych pojmenoval "Krávy krávy jak si vlastně povídáte" a druhý "Seberte se a zmizte než přiletí japonci". Ne, opravdu bych se nebál film rozdělit do dvou dílů, i když ten druhý by byl pravděpodobně nudnější než film první.
Film pojednává o jakési lady z Anglie, která zdědila po svém mrtvém muži v austrálii velký pozemek někde uprostřed bushe, o druhé světové válce, o míšených dětech a o 1500 krávách. Ony krávy jsou totiž předmětem, o který jde v první části příběhu filmu - musí být hnány přes půku austrálie až na loď, kde je potom vojáci rozřezají a spapají. Takhle to vypadá dost naivně a obyčejně, Luhrman ale dokázal i o zdánlivě tak obyčejném tématu jako přesun krav vytvořit napínavý a dramatický příběh, u kterého si s napětím koušete nehty a nemůžete odtrhnout oči z plátna.
Co by to bylo za film bez toho "špatného konkurenta". I ten se ohledně kraví dodávky oběví, žádný strach.
Zatímco první část příběhu bych ohodnotil 80 % (samozřehjmě také za skvělý herecký výkon Nicole Kidman a Hugha Jackmana) tu druhou část bych mohl zkráceně popsat jako "Pearl Harbor v hodině a půl - a navíc v Austrálii". Víc snad není třeba dodávat, film se ve své polovině stává plytkým rodinným dramatem, kdy jde o smíšené děti, které v té době byli posílány na jakési ostrovy na převýchovu.
Konec bych však hodnotil "nad očekávání" opět je tu ta chvíle okousaných nechtů a očí na plátně.

Zkrátka ten kdo se na Austrálii vydá neudělá chybu. Já osobně bych jako hlavní nedostatek celého filmu ohodnotil ten šílený Australský přízvuk. Víte, i když čtete titulky, tak vám to mučí uši. Nedovedu si to vysvětlit ale zkrátka je to tak. Australský přízvuk už Nee. Co je nadmíru jasné - film přechodem z plátna na DVD a následně do televiz ztratí své kouzlo, než jak to bylo na plátně a ten, kdo ho v kině neviděl, o asi tak řádně nedocenní. Ale co bohužel nemůžu potvrdit je záměr aby se z filmu stal hit a Austrálii kvůli tomu navštěvovaly hordy turistů. To, že za to dali 120 milionů dolarů je sice pěkné, ale vysoké finance z filmu jako takového trhák neudělají. Škoda. Možná příště Luhrmane :)

72%
Next : REPO! Genetic Opera

3 blábolů:

Anonymní řekl(a)...

tolik te zaujmul film? :D a to nechci bejt skodoliba ale jinak to snad nejde...

Anonymní řekl(a)...

páni... mohl bys vystudovat žurnalistiku a psát recenze ;o)

Anonymní řekl(a)...

Hej! ty sis mě vymazal z blogů! výdyť já pokračuji...

To mi připomíná... "Vypadá starší, takže zkušenosti určitě má. - Panebože řekni mu, ať si ostříhá ty nehty." xD